top of page

 

 

 

 

 

 

   

    İlkay Bora Öder (Besteci)

01/01/1989 - Kdz. Ereğli’de doğdu. 2016’da M° Claudio Perugini, kompozisyon ve M° Sandro Rancitelli, piyano, rehberliğinde Conservatorio di L’Aquila – A. Casella, Kompozisyon Lisans Derecesi’nden 110/110 tam puan ile mezun oldu. Lisans bitiriş tezi, Anadolu’yu anlatan bestesi ‘’Anatolia’’ ile Abruzzo Senfoni Orkestrası ve şef Nil Venditti ile birçok İtalyan şehrinde konserler verdi. 2017’de Perugia “Insieme Music Festival” e besteci olarak katıldi ve festival için yazılan bestelerin müzisyenleri arasında violonçellist Francesco Pepicelli ve “Archi del Borgo” yaylı orkestrasından violinist Paolo Franceschini ile çalıştı. Aynı yıl mandolin virtüözü Francesco Mammola ve Ciurlionis String Quartet ile çalışmaya başladı ve besteleri Vilnius, Plunge/Litvanya’da seslendirildi. Litvanya Ulusal kanalı LRT tarafından canlı olarak yayımlandı.

Konser faaliyetlerine devam ederken, 2018’de ünlü film müzikleri kompozitörü Venedik Film Festivali David di Donatello ödüllü M° Carlo Crivelli önderliğinde yine ayni konservatuardan, 110/110 tam not, lode ve konservatuar tarihinde sadece 13 kişiye verilmiş olan Mensione d’Onore ile film Müzikleri Besteciliği Yüksek Lisans seviyesinden mezun oldu. Yüksek lisans tezi için Charlie Chaplin’in Easy Street filmine kendi versiyonu müziklerini besteledi, orkestre etti, yayımladı. Aynı yıl sinema için Aycan Koptur’un orjinal orta-metraj filmi “Catharsis” in film müziklerini besteledi. “MusAnima Music Festival” e besteci olarak katıldı ve bestesi “Çelişki” Orchestra Sinfonico Abruzzese (Abruzzo Bölge Senfoni Orkestrası) tarafından şef Marco Moresco yönetiminde L’Aquila, Teramo ve Pescara şehirlerinde seslendirildi. Ciurlionis Quartet için bestelediği “Rüzgar for String Quartet” “XXVI Cortemilia International Music Competition” da “En Iyi Orjinal Beste” birincilik ödülüne sahip oldu ve Ciurlionis Quartet tarafından Litvanya - Birzai, Trakai, Klaipeda şehirlerinde seslendirildi. Ekim 2018’de “Associazione Musica Vitale” Litvanya’da “Composer in Residence” olarak çalışmaya başladı. “Composer in Residence” olarak görev aldığı sene boyunca “Asi” for Baltic Sextet and “Naif” for l’Ensemble Baroque "Réunion de Musiciens" gibi bir çok grup ensemble ve orkestral eserler üretti. “Besteci, Bestecilik Mesleği ve Günümüzde Bestecilik Alanında Farklı İş Olanakları’’ üzerine seminerler verdi, Vita Ličytė ile "Young Composer in Vilnius" (Vilnius’taki Genç Besteci) üzerine LRT’de radyo röportajında bulundu. Sinema için astrofizisyen Pierpaolo İppoliti ile çalıştı ve “50th Anniversary of Moon Landing Astrophysic Seminar” için ilgili orjinal iki videonun müziklerini besteledi. Carla di Ilio’nun orjinal kısa filmi “La Rosa Dimenticata” nın trailer ve teaser müziklerini besteledi. Bestecilik çalışmalarına devam ederken piyanist olarak aktif rol aldı. Litvanya Türkiye Büyükelçiliği’nde Sayın Büyükelçi Aydan Yamancan Hanım’ın daveti üzerine iki piyano dinletisi verdi. 

Teknolojik alanda son derece aktif olarak Avid Sibelius Ultimate ve Wallander Instruments, Noteperformer gibi endüstri standartı programların ar-ge grupları ile sürekli iletişimde oldu ve olmaya devam etmekte. Ekim 2019’da “Composer in Residence” işi sona erdi. Ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu onuru üzerine Türkiye Litvanya Büyükelçisi Sayın Gökhan Turan’ın daveti üzerine piyano dinletisi verdi. Dinleti de klasik eserlerin arasında Anadolu Türk Halk Müziği ezgilerini kendi aranjeleri aracılığı ile evrenselleştirdi ve konuklara sundu, büyük beğeni topladı. Aynı yıl “Tombik”, “Rüzgar” ve “Anatolia” Da Vinci Publishing tarafından yayımlandı.

2020 yılında YouTube kanalı açarak, https://www.youtube.com/ilkaybora endüstri standardı notasyon programı Avid Sibelius Ultimate'in az bilinen çalışma yöntemlerini ve ileri seviye kompozisyon/orkestrasyon/gravür tekniklerini içeren "Lightning Sibelius" adlı rehber serisini başlattı. Bu seri, dünya genelinde büyük ilgi görmekte ve hala devam etmektedir.

"Lightning Sibelius" serisiyle elde ettiği ilgiyle birlikte, birçok Sibelius dersi ve nota yazımıyla ilgili seminerler düzenledi. Aynı yıl, Amerika Birleşik Devletleri'nin önde gelen piyano öğretmenlerinden Sueanne Simabuku Metz ile işbirliği yaparak, kar amacı gütmeyen "88KeystoCure" derneği için çeşitli orkestral düzenlemeler ve video düzenleme projeleri gerçekleştirdi. Bu işbirliği halen devam etmektedir. 2020'nin sonlarına doğru, piyanist/kompozitör Kenneth Xiaoling ile tarihsel açıdan önemli olduğu kadar, sanatsal açıdan da değerli olan ünlü bestecilerin konçertolarının, piyano solo transkripsiyon/redüksiyonlarını içeren projede "engraver" olarak çalışmaya başladı. Seçilen eserlerden hiçbiri daha önce piyano solo olarak transkript/redüksiyon edilmediği için, proje büyük bir ilgi gördü. Örnek olarak; The Rhapsody on a Theme of Paganini, Op. 43, - Mendelssohn Piano Concerto No. 1 in G minor, Op. 25, - Rachmaninoff Piano Concerto No. 3 in D minor, Op. 30 gibi eserler yer almaktadır. Kitaplar halen yayımlama aşamasındadır ve çalışma yeni eserler ile devam etmektedir.

2021 yılında, Yves S. için Musard, Jullien, Tolbeque, Tadolini gibi ünlü bestecilerin müzik materyalleri üzerine 60'ın üzerinde orkestrasyon gerçekleştirdi (bu çalışmalara hâlâ devam etmektedir) ve bu orkestrasyonları antik dans gruplarının rahatça dans edebilmeleri için seslendirdi (audio mockup). Leopold Tadolini tarafından 1837'de Belçika Kralı Sa Majesté Léopold 1er'e adanmış olan ve orijinal orkestra notalarının kayıp olduğu Grande Waltz'i, piyano solo versiyonundan yeniden orkestrasyon ederek ve seslendirerek (audio mockup), eseri Belçika Kraliyet Ailesi Kütüphanesine hediye etti. Eser kraliyet ailesi tarafından ilgiyle karşılandı ve 2022 yılında bir teşekkür mektubu ile ödüllendirildi

Aynı yıl endüstri standartı ve teknoloji devi Avid için (author) yazar olarak çalışmaya başladı ve “Lightning Sibelius” blog serisini oluşturarak Avid Resources’da yayımladı. Sibelius Notasyon Programı’nın az bilinen yönlerine ve ileri seviye tekniklerine değinen blog serisi halen devam etmektedir. 2021 sonlarına doğru Harun Korkmaz’ın Türkiye Cumhuriyeti Turizm ve Kültür Bakanlığı sponsorluğundaki “Kıspet” filminin orjinal müziklerini besteledi, orkestre etti. Yöreselin, evrensel işleyiş ile harmanlandığı film ve filmin müzikleri ülke içinde ve uluslararası birçok film festivalinde ilgi odağı olurken birçok ödüle layık görüldü. Festival turnesi hala devam etmek olan filmin orjinal müzik albümü 2022 ağustos ayında Spotify, YouTube Music vb. dijital platformlarda yayımlandı.

Nisan 2023'te, Avid Sibelius müzik notasyon yazılımı için bir örnek olarak kullanılmak üzere Haydn Sonata İçindekiler Sayfası'nı özenle gravürledi. Bu nota sayfası, yazılımın 2023.5 sürümüyle birlikte, masaüstü ve tablet versiyonlarında örnekler (examples) arasında yer almaktadır.

Mayıs 2023'te, Wanda Landowska Klavsen ve Kompozisyon yarışması, Terlizzi, İtalya'da birincilik ödülü kazanarak dikkate değer bir başarı elde etti. "Naif" adlı klavsen trio için bestelediği eseri ile, jüriyi etkileyerek bu prestijli ödülü almaya layık görüldü.

İlkay Bora Öder hakkında gelen ilk kritikler kendisinin “appassionata” (tutkulu) bir kompozitör olarak toprağının, kültürünün değerlerini bilen ve bu birikimleri “Çağdaş Batı Müziği” ve onun formları ile evrenselleştiren bir sanatçı olduğu üzerinedir.

 

"Lokman ile Cebrail"

“Ey Lokman, artık araman bitsin, ben ölümsüz hayatın devâsıyım.

Bundan böyle insanlara ve hayvanlara ölüm yok”

Üstteki paragraf Lokman Hekim efsanesinden bir alıntıdır. Ölüme çare bulmak ve ölümsüzlüğü elde edebilmek için uzun zamandır arayış içerisinde bulunan Lokman Hekim’e yorgunluktan bitap düştüğü bir halde uyuduğu anda, bir bitki tarafından söylenmiştir. Efsane, Adana, Çukurova bölgesinde geçer ve bereketi ile güzelliğinin altı defalarca çizilir. Eser senfonik şiir formunda tek bölümlük bir dinleti sunarak Lokman ve Pir-i Fani şeklinde Lokman’ın karşısına çıkan Cebrail(as)’in karşılaşmasından ve efsanenin bütününden esinlenmiştir.

Eser 6 küçük bölümden oluşmaktadır. Lokman Hekim’in ölüme çare arayışı macerası ve Cebrail(as) ile buluşmasına odaklanır.

1. Ölüm

Birinci bölümdeki ritmik ve asimetrik oyunlar “Ölüm” olgusunun öngürülemez oluşunu simgeler.

2. Azrailin Kahkahası

Efsanenin farklı bir yorumunda, Lokman Hekim, bütün hastalıklara derman bulma konusunda başarılı olmanın getirdiği güven ile yenemediği tek gerçek olan “Ölüm” olgusunu obsesif hale getirir ve kulaklarında sürekli olarak Azrail’in kahkahasını duymaya başlar. Bölümdeki Trompet motifi Azrail’in kahkasını simgeler.

 

3. Arayış

Bu bölümde Lokman’ın ölüm için derman bulma arayışı başlar ve uzun arayışlar sonucunda ölümsüzlüğe derman olan bitkiyi Adana, Seyhan bölgesinde bulur.

 

4. Cebrail ile Buluşma

Cebrail, Lokman Hekim’in bitkiyi bulmasından hemen sonra Pir-i Fani kılığında Lokman’ın yolunu köprü üzerinde keser ve bitkiyi kullanıp insanlara ölümsüzlüğü hediye etmemesini, insanoğlunun ölümsüzlüğü haketmediği anlatır, Lokman Hekim’e insanoğlunun yaptığı bütün katliamları, doğaya verdiği zararı vs. gösterir. Bölümdeki Piyano (Kanun) imporivizesi Pir-i Fani’yi ve bu monoloğu simgeler. Bu bölüm eserin yarışma versiyonundan çıkarılmıştır.

5. Uyanış

Gerçekleri idrak eden Lokman Hekim, insanoğlunun yaptıklarını ve sınırsız yaşamı hak etmediklerine kanaat getirip ölümsüzlük bitkisini Seyhan Nehri’ne bir daha bulunmamak üzere atar. Bölümde ki lirik anlatım Lokman’ın içinde bulunduğu ruh halini, insanoğlu ile ilgili acı gerçeği simgeler.

6. Azrailin Kahkası ve Ölüm

Lokman’ın bitkiyi nehre atması ile kazanan Azrail aslında olmuştur ve doğal olarak kahkası daha keskin ve baskın bir şekilde duyulmaya başlar ve ölüm olgusunun acı gerçekliği ve öngürelemezliği eserin bu son bölümünü damgalar. 12 ton tekniğinin de kullanıldığı bu bölüm genel olarak bu anlatımı içerir.

bottom of page